Android telefoon van Google inventariseert gemeentelijke bomen.

Logo van AndroidGemeente Voorst gaat als eerste overheidsorganisatie in Nederland de komende weken een proef uitvoeren met de “G1”. Dit is de eerste mobiele telefoon die gebruik maakt van het Open Source besturingssysteem Android van Google. Net als op de i-phone van Apple biedt deze telefoon de mogelijkheid om zelf zogenaamde “apps”, applicaties, te maken en deze op de telefoon te installeren. Via open standaarden kan hiermee rechtstreeks in het gemeentelijke werkproces worden ingehaakt. Gemeente Voorst maakt al enkele jaren gebruik van deze open standaarden waarmee ze haar overheidsdata open ontsluit. Zo kunnen ze nu de nieuwe Android telefoon éénvoudig integreren in haar werkproces van de groenbeheerder. Met behulp van een speciaal voor Android gemaakte inventarisatie applicatie kan de groenbeheerder in het veld nu een foto maken van de boom en met een éénvoudige vingerbediening en het geïntegreerde toetsenbord de inspectiegegevens invoeren. Hierna voegt de telefoon zelf de positie en het adres toe en wordt de boom rechtstreeks in de beheeromgeving van de gemeente toegevoegd. Op deze manier kunnen vele bomen per uur worden geïnspecteerd.

De bomeninventarisatie “apps” is in opdracht van de gemeente Voorst ontwikkeld door de e-overheids community van de stichting GemGids. Inmiddels hebben verschillende deelnemers in de community al aangegeven dat ze ook belangstelling hebben voor toepassingen op deze Android telefoon. Zo is er interesse getoond voor toepassingen op het gebied van de handhaving buiten in het veld. Ook toepassingen voor burgers en bedrijven liggen in het verschiet. Zo wil de GemGids community bijvoorbeeld een “Android apps” ontwikkelen waarmee iedereen een foto kan maken van schade en overlast in de eigen woonwijk. Met 1 druk op de spreekwoordelijke  “Android knop” kan iedere burger in Nederland binnenkort misschien wel de losse stoeptegel of defecte lantaarnpaal bij de gemeente of provincie melden.

Meer weten over het verplichte gebruik van open standaarden op uw overheidsdata of natuurlijk de toepassingsmogelijkheden op de Android telefoon van Google kom dan op werkbezoek bij de gemeente Voorst. Op vrijdagochtend 5 juni 2009 organiseert media plaza in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een werkbezoek over het gebruik van open standaarden en open source in het geo-werkveld. Tijdens dit werkbezoek zal de bomeninventarisatie “apps” die via open data volledig is geïntegreerd in de geo-informatievoorziening bij de gemeente Voorst een belangrijke rol vervullen.

Meer over het Open Source besturingssysteem Android vindt u op: http://www.android.com/about/