Wijkaanpak gemeente Deventer

Inwoners en wijkmedewerkers werken hand in hand samen met de GemGids toepassing voor het beheer van de uitvoering van de wijkaanpak projecten.

Om het jaar worden er in de gemeente Deventer wijkprogramma’s vastgesteld op basis van een inventarisatie onder de wijkbewoners. Ook 2009 is dit weer het geval. Dit voorjaar zijn er weer vele ideeen door de inwoners van Deventer ingestuurd. De afgelopen maanden zijn alle ideeën verzameld en in verschillende bijeenkomsten in de wijken omgezet naar taakgroepen die aan de slag gaan met de gemeenschappelijke  verbeterprojecten in de verschillende wijken. In september heeft het college van B. en W. zes wijkprogramma’s vastgesteld en daarmee ruim baan gegeven aan 209 taakgroepen. De afronding van een meer dan succesvolle tweede stap in de wijkaanpakronde 2009-2010. Nog nooit kwamen er zoveel Deventernaren naar de keuze-avonden om kennis te nemen van, en te kiezen tussen, alle ideeën die gepresenteerd werden. Dit heeft geleid tot 209 taakgroepen die momenteel werken aan het leefmaar maken en houden van straten, buurten, dorpen en wijken in de gemeente Deventer. Leuk om te vermelden: dit zijn dus 60 taakgroepen meer dan twee jaar geleden.

Schermvoorbeeld taakgroepenkaart gemeente DeventerOm dit hele proces goed te kunnen begeleiden heeft de gemeente Deventer samen met de Rastergroep nu ook de GemGids bouwstenen ingezet. Samen met één van de GemGids adviseurs is er een opzet gemaakt van een open database waarin zowel de taakgroepleden (wijkbewoners), begeleiders en betrokken ambtenaren de voortgang van de taakgroepen on-line in kunnen bijhouden. Maar nog veel mooier is ook dat alle wijkbewoners van de gemeente Deventer nu door deze open databron zelf kunnen meekijken naar de vorderingen van de taakgroepen. Hiervoor is namelijk ook een GemGids “mashup” in elkaar gezet. Dit is een website waarin de gegevens uit de open taakgroepen database wordt gecombineerd met de functionaliteit en de ondergronden (plattegronden en luchtfoto) van Google Maps. Je kunt deze website nu bezoeken op deventer.gemgids.nl/wijken

In de legenda aan de linkerzijde kan de bezoeker hier een adres invoeren. Na de klik wordt de plattegrond van de eigen buurt zichtbaar met daarin rode en groene icoontjes. De groene icoontjes zijn van taakgroepen die hun klus reeds afgerond hebben. De rode icoontjes staan voor de taakgroepen waar aan wordt gewerkt. Door op de icoontjes  te klikken wordt meer achtergrond informatie over de taakgroep zichtbaar. Zo kunnen de taakgroepen zelf, maar ook geinteresseerde buurtbewoners, de voortgang in de gaten houden.